Συχνά οι ψησταριές διαθέτουν σχάρα από μαντέμι με επισμάλτωση πορσελάνης (PECI).

Οι σχάρες από μαντέμι έχουν εντυπωσιακές ιδιότητες συγκράτησης της θερμότητας που δημιουργούν τις κλασσικές μαύρες γραμμές στα φαγητά! Η επισμάλτωση πορσελάνης καθιστά εύκολο το καθάρισμα αλλά υπάρχουν κάποιες επιπλέον οδηγίες συντήρησης που μπορούν να παρατείνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή τους.

1) Αποφεύγουμε το ξύσιμο των σχαρών.

Η επισμάλτωση πορσελάνης όπως προαναφέρθηκε είναι πολύ σημαντική στη προστασία της σχάρας αλλά εάν ξύσουμε τη σχάρα με μεταλλικά εργαλεία θα καταστρέψουμε τη πορσελάνη. Άρα καλό είναι να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία γιατί άθελα μας μπορεί καθώς γυρίζουμε τα φαγητά κατά τη διάρκεια του ψησίματος να προκαλέσουμε βλάβη στην επισμάλτωση πορσελάνης.

2) Βουρτσίζουμε τη σχάρα μας

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι οι σχάρες μας θα κρατηθούν σε καλή κατάσταση είναι να βουρτσίζουμε τις σχάρες μας κάθε φορά που τις χρησιμοποιούμε. Πρώτα όμως πρέπει να ζεστάνουμε τις σχάρες σε υψηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά με το καπάκι κλειστό. Εφόσον οι σχάρες είναι ζεστές, τις καθαρίζουμε με μία βούρτσα από ανοξείδωτο χάλυβα.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΧΑΡΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΥΡΙΑ 1

3) Να μην χρησιμοποιήσουμε σαπούνια με κίτρο

Συνήθως το πλύσιμο των σχαρών (PECI) σε νεροχύτη δεν είναι απαραίτητο. Εάν χρειαστεί να το κάνουμε καλό είναι να αποφύγουμε τη χρήση σαπουνιών με κίτρο γιατί προκαλεί διάβρωση. Μπορούμε αντί για σαπούνια με κίτρο να μουλιάσουμε τις σχάρες σε ζεστό νερό για να αφαιρέσουμε τις κολλημένες τροφές. Στη συνέχεια με ένα ήπιο καθαριστικό πλυσίματος πιάτων και μαλακό πανί καθαρίζουμε τους τελευταίους λεκέδες. Τέλος στεγνώνουμε τις σχάρες με ένα στεγνό μαλακό πανί ώστε να μην προκαλέσει ο αέρας διάβρωση.

4) Λαμβάνουμε υπόψιν το περιβάλλον

Εάν ζούμε κοντά σε θάλασσα ή η ψησταριά μας βρίσκεται κοντά σε πισίνα πρέπει να κρατούμε τη ψησταριά και τη σχάρα καλυμμένη και να καθαρίζουμε τις σχάρες μας συχνότερα. Αυτό συνίσταται λόγω του ότι οι ατμοί τόσο από το αλμυρό νερό όσο και από τις χημικές ουσίες του νερού της πισίνας έχουν διαβρωτική επίδραση στις σχάρες ψησταριών και αυτό ισχύει και για τις (PECI) σχάρες.