Η ιστορία ξεκινά όταν οι δυό κρεοπώλες Larry Viegas και Bob Schutz έψησαν το πρώτο tri-tip στo κρεοπωλείο ενός Safeway σουπερ μάρκετ, στη γωνία των οδών Mill and Vine Streets στη Σάντα Μαρία της Καλιφόρνιας το 1952.
Το tri-tip BBQ της Σάντα Μαρία συνδυάζει μία ελαφριά γεύση καπνιστού με τη κλασσική ζουμερή μπριζόλα.
Σχεδόν 70 χρόνια μετά μπορεί κάποιος να βρει το tri-tip της Σάντα Μαρία παντού στην Αμερική ακόμα και σε όλο τον κόσμο!
Τα πρώτα μπάρμπεκιου άρχισαν στα μέσα του 19ου αιώνα ως κοινοτικές γιορτές, όπου οι κτηνοτρόφοι τάιζαν μεγάλα πλήθη από εργάτες και αγρότες. Οι πρώτες ασπρόμαυρες φωτογραφίες στα ιστορικά αρχεία της κοιλάδας της Σάντα Μαρία δείχνουν τεράστιους λάκκους με μεγάλες φωτιές. Το κρέας ήταν ένα φιλέτο που ονομάζεται “top block-sirloin” (κιλότο). Το φιλέτο ήταν περασμένο σε μακριές χαλύβδινες σούβλες και ψηνόταν πάνω από τη φωτιά των λάκκων. Τα μείγματα των μπαχαρικών ήταν απλά, για να μην καλύψουν τη γεύση του κρέατος. Συνήθως αυτά τα μείγματα ήταν αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου ή αλάτι σκόρδου.
Με το πέρασμα των χρόνων, ήρθαν τα συνοδευτικά του κρέατος που περιελάμβαναν ένα χαρακτηριστικό, τοπικό μικρό, ροζ φασόλι της περιοχής! Τα φασόλια αυτά μαγειρεύονταν με ντομάτες, κρεμμύδια και μπαχαρικά και απέκτησαν τη δική τους ταυτότητα ως <<φασόλια της Santa Maria Valley>>.Σιγά σιγά προστέθηκε και η μεξικάνικη επιρροή με μία σάλτσα που παραδοσιακά πλέον σερβίρεται το μπάρμπεκιου τύπου Santa Maria. Όμως το σκορδόψωμο ψημένο στη σχάρα και η πράσινη σαλάτα παραμένει το αυθεντικό συνοδευτικό της Καλιφόρνιας!
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του μπάρμπεκιου στυλ της Σάντα Μαρία είναι η τοπική κόκκινη βελανιδιά ως καύσιμο για τη φωτιά. Το BBQ της Σάντα Μαρία δεν έχει την έντονη γεύση καπνού που έχει το μπάρμπεκιου του αμερικανικού νότου. Οι ανοιχτοί λάκκοι φωτιάς δίνουν μια ελαφριά, απαλή αρωματική γεύση ξύλου η οποία είναι πλέον συνώνυμη με το ΒΒQ της Καλιφόρνιας!
Εάν κάποιος επισκεφτεί την περιοχή της Σάντα Μαρία ένα σαββατοκύριακο στη σεζόν μπάρμπεκιου (τέλη της άνοιξης και αρχές του καλοκαιριού) , θα δει δεκάδες ψήστες να σερβίρουν φρέσκο ψητό trip tip! Οι ψήστες πηγαίνουν νωρίς το πρωί στο σημείο που θα ψήσουν ρυμουλκώντας μία σύγχρονη έκδοση λάκκου. Οι σύγχρονοι αυτοί λάκκοι είναι τεράστια μαύρα μεταλλικά κουτιά με ρυθμιζόμενες σχάρες που χαμηλώνουν με το στρίψιμο ενός στρόφαλου ή μια τροχαλίας. Τα μαύρα αυτά κουτιά είναι πλέον αυτό που διακρίνει το μπάρμπεκιου της Σάντα Μαρία από τα βαριά καπνιστά κρέατα του Αμερικάνικου μπάρμπεκιου.