Σήμερα περισσότερα από τα δύο τρίτα των σπιτιών της Αυστραλίας έχουν ψησταριές και πωλούνται πάνω από 500.000 κάθε χρόνο.

Επίσης υπάρχουν ψησταριές αερίου σχεδόν σε κάθε πάρκο και παραλία, τις οποίες ο κάθε πολίτης μπορεί δωρεάν να χρησιμοποιήσει. Το μπάρμπεκιου της Αυστραλίας ξεχωρίζει σε σχέση με αυτό του υπόλοιπου κόσμου.

Ο λόγος που ξεχωρίζει δεν είναι τόσο ο τρόπος ψησίματος όσο το ότι ξεκίνησε ως κοινωνικό γεγονός του δήμου! Μετέπειτα αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι της Αυστραλιανής κουλτούρας. Ένα τυπικό αυστραλιανό BBQ περιλαμβάνει λευκό λουκάνικο συνοδευόμενο από ψωμί με σαλάτα ντομάτας και κάποιες φορές μπριζόλες, αρνί και θαλασσινά.

Η ιστορία του Αυστραλέζικου BBQ 1

Ο όρος “μπάρμπεκιου” που αναφέρεται σε μια μέθοδο μαγειρέματος ήταν γνωστός στην Αγγλία πολύ πριν τα πρώτα πλοία φτάσουν στην Αυστραλία. Στην Αυστραλία χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα μέχρι τα μέσα του 1800. Η πρώτη χρήση του όρου μπάρμπεκιου σε εκδήλωση στην Αυστραλία έγινε το 1903 στο Waverley Bowls Club’s Leg o’ Mutton Barbecue.

Η ιστορία του Αυστραλέζικου BBQ 2

Στα πρώτα χρόνια της σύγχρονης Αυστραλίας (1800) γίνονταν μεγάλες δημόσιες γιορτές, όπου έψηναν ολόκληρους ταύρους. Λέγεται ότι ο William Wentworth γιόρτασε την αποχώρηση του κυβερνήτη Darling το 1831 με μία μεγάλη γιορτή που περιλάμβανε και BBQ.

Η ιστορία του Αυστραλέζικου BBQ 3

To 1884 ο δήμος του Mudgee γιόρτασε την άφιξη του σιδηρόδρομου στην πόλη με παρέλαση και BBQ για όλους! Αλλά όλες αυτές οι γιορτές δεν λέγονταν BBQ, χρειάστηκαν δεκαετίες μέχρι ο όρος “μπάρμπεκιου” να συνδεθεί και σταδιακά να ταυτιστεί με αυτές τις εκδηλώσεις.

Η ιστορία του Αυστραλέζικου BBQ 4

Το 1861 οι εφημερίδες Newcastle Chronicle και Hunter River District News έγραψαν πως το “Hog BBQ” είναι όρος της Δυτικής Ινδίας και σημαίνει ένα γουρούνι ψημένο ολόκληρο γεμισμένο με μπαχαρικά και κρασί της Μαδέρας. Μία άλλη χρήση της λέξης ήταν να περιγράψει ένα ράφι στο οποίο ψήνονταν οι κόκκοι του καφέ.

Από το 1887 ο όρος BBQ άρχισε σιγά σιγά να περιγράφει τη σημερινή του έννοια. Ένα περιοδικό μαγειρικής της εποχής έγραψε ότι “Μπάρμπεκιου είναι ο όρος που στην Αμερική χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων όπου ψήνουν ολόκληρα ζώα όπως γουρούνι.”

Μέχρι το 1915 ο όρος και η πρακτική του μπάρμπεκιου είχε πλέον πάρει τον μοντέρνο ορισμό και πολλές εφημερίδες περιέγραφαν το μπάρμπεκιου ως τη πρακτική που ξέρουμε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα στις αρχές του 1900 εμφανίστηκαν στην Αυστραλία εκδηλώσεις που ονομάζονταν BBQ και όπως αναφέρθηκε πιο πάνω το Waverley Bowls Club ήταν η πρώτη! Σύμφωνα με τα γραφόμενα του περιοδικού Arrow το BBQ του Bowls Club σέρβιρε αρνί και χοιρινό. Το 1920 οι εφημερίδες του Σίδνεϊ διαφημίζουν τα δημόσια ΒΒQ! Ένα από αυτά ήταν όταν η ένωση χασάπηδων έδωσε ταύρους για να ψηθούν και να φαγωθούν από τον κόσμο τού κεντρικού Σίδνεϊ! Η εφημερίδα έγραφε “Οι φωτιές θα ανάψουν στις 6 το πρωί και θα είναι έτοιμα στις 1 το μεσημέρι.”

Χρειάστηκαν δεκαετίες για να εξελιχθεί το μπάρμπεκιου από δημόσιο σε ιδιωτικό γεγονός και από το ψήσιμο του ολόκληρου ζώου να πάει στις μπριζόλες και τα λουκάνικα του σήμερα. Μέχρι τη δεκαετία του 1950 η πρακτική του BBQ ριζώθηκε ως μέρος της Εθνικής Αυστραλιανής συνείδησης. Το 1953 το περιοδικό Women’s Weekly στη στήλη που αφορούσε τη ζωή στην ύπαιθρο, έδινε αναλυτικές οδηγίες για τη κατασκευή ενός μπάρμπεκιου από τούβλα.

Αργότερα στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έφτασαν οι ψησταριές υγραερίου! Οι ψησταριές υγραερίου σε χρόνο ρεκόρ εξαπλώθηκαν σε όλα τα πάρκα της χώρας, έξω από καταστήματα οικοδομικού εξοπλισμού και σε εκλογικές αίθουσες!