To Braai είναι μια λέξη που για τους Νοτιοαφρικανούς σημαίνει όμορφες αναμνήσεις! Όσον αφορά την σύγχρονη εποχή το Braai είναι πολλά περισσότερα από έναν τρόπο ψησίματος φαγητού.

Θα λέγαμε ότι περιγράφει μια κουλτούρα που με αφορμή το φαγητό, το ποτό, την παρακολούθηση αγώνων με τις αγαπημένες ομάδες ράγκμπι, ποδοσφαίρου και κρίκετ ενώνει τους φίλους και τους αγαπημένους και τους χαρίζει μοναδικές στιγμές.

Πάμε λοιπόν να εξερευνήσουμε την μακρά πορεία του Braai μέσα στο χρόνο.

Ετυμολογία της λέξης

Η λέξη Braai είναι μια εξέλιξη της λέξης “braaivleis” που στα Αφρικανικά σημαίνει ψητό κρέας (braai=ψητό και vleis=κρέας). Τα Αφρικανικά είναι μία γλώσσα με Γερμανικές και Ολλανδικές ρίζες που μιλιέται κυρίως στη Νότια Αφρική και στη Νάμπια. Σταδιακά η λέξη “Braaivleis” έγινε Braai που σημαίνει “ψήνω”.

Είναι δύσκολο να βρει κανείς την ακριβή ετυμολογία της λέξης braai λόγω το ότι οι  ιστορικοί δεν είχαν μελετήσει τους Αφρικανούς μέχρι και τον 18o αιώνα. Επιπλέον, τέτοιες λέξεις θεωρούνταν λέξεις που χρησιμοποιούνται μόνο στη μαγειρική.

Στην Νότια Αφρική η λέξη braai δεν θεωρείται η ακριβής μετάφραση του μπάρμπεκιου. Η βασική διαφορά είναι ότι οι Νοτιοαφρικανοί ψήνουν το κρέας αποκλειστικά πάνω από κάρβουνο και ξύλα ενώ, ο όρος μπάρμπεκιου συνήθως περιγράφει τον τρόπο ψησίματος με μια μεγάλη γκάμα καυσίμου όπως το αέριο κτλ.

Η Ιστορία    
Δεν γνωρίζουμε το πότε ακριβώς ο άνθρωπος ανακάλυψε τη φωτιά άλλα οι μελέτες δείχνουν ότι ήταν περίπου 600.000 χρόνια πριν και υπάρχουν ενδείξεις ότι έγινε στη Νότια Αφρική.

Η ανακάλυψη της φωτιάς έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπου καθώς από μια διατροφή βασισμένη στα φυτά ο άνθρωπος πέρασε στη διατροφή με πολύ κρέας. Το ψημένο κρέας μπορούσε να μασηθεί πιο εύκολα με αποτέλεσμα η κατανάλωση του να γίνει πιο συχνή. Επιπλέον, σιγά σιγά ανακάλυψαν τις διάφορες θερμοκρασίες που μπορεί να τους προσφέρει η φωτιά σε διάφορα στάδια.

Αυτή η μεγάλη αλλαγή στη διατροφή βοήθησε στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στο να εξελιχθεί ο άνθρωπος σε αυτό που είναι σήμερα.

Όταν πια το ψήσιμο του κρέατος είχε μπει για τα καλά στη ζωή του ανθρώπου, η πολυάσχολη ζωή του, δεν επέτρεπε να μαγειρεύει ξεχωριστά η κάθε οικογένεια. Έτσι, την δουλειά του ψησίματος την ανέλαβε ένας άνθρωπος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας να μαζεύεται όλη η φυλή και να τρώνε όλοι μαζί! Έτσι ξεκίνησε το braai!

Το τοπικό ξύλο που χρησιμοποιούσαν τότε αλλά και τώρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που κάνει το braai να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα BBQ. Τα ξύλα αυτά είναι:

1) To rooikrans: Καίγεται γρήγορα αλλά δημιουργεί καλό κάρβουνο

2) Kameeldoring: Καίγεται αργά και δίνει υψηλές θερμοκρασίες τόσο κατά τη καύση όσο και στο κάρβουνο.

3) Ξύλο αμπελιού: Καίγεται γρήγορα κατά την αρχική καύση αλλά και τα κάρβουνα του. Παρόλα αυτά δίνει μία μοναδική γεύση και άρωμα.

Σήμερα

Η ιστορία του Braai 1

Σήμερα το braai είναι κοινή πρακτική στα περισσότερα Νοτιοαφρικανικά νοικοκυριά! Η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί κατά το braai είναι εορταστική μεταξύ φίλων και οικογένειας. Το braai μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε! Ωστόσο, στη Νότιο Αφρική μία συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στο braai, αυτή η μέρα είναι η 24η  Σεπτεμβρίου! Αυτή η μέρα επίσημα ονομάζεται “Heritage Day” (Ημέρα Κληρονομιάς) αλλά και ανεπίσημα “Braai Day”! Είναι η ημέρα που γιορτάζεται η ποικιλομορφία της Νότιας Αφρικής και αυτή η γιορτή ενώνει τους πολίτες της χώρας!

Η ιστορία του καπνιστού κρέατος 2

Τα πιάτα του Braai

Σνακ

Biltong: Το Biltong είναι κρέας που έχει περάσει από ξηρή ωρίμανση. Επίσης, είναι καρυκευμένο με ένα μοναδικό μείγμα μπαχαρικών που το καθιστά διαφορετικό από οποιοδήποτε άλλο είδος κρέατος εκτός Νότιας Αφρικής. Για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται διάφορα είδη κρέατος όπως ο στρουθοκάμηλος, αντιλόπη ιμπαλα, αντιλόπη kudu, αγριογούρουνο και πολλά άλλα.

Chips ‘n Dip: Ένα από τα αγαπημένα σνάκ της Νότιας Αφρικής είναι οι πατάτες με διάφορα dips όπως το χούμους και ένα πατέ από ψάρι snoek.

Ορεκτικά
Braaibroodjie: Είναι ένα ψημένο σάντουιτς με ντομάτα, κρεμμύδι, τσένταρ και μια πηχτή σάλτσα από το τοπικό φρούτο ταμάρινδο, χουρμά, και μπαχαρικά όπως το κύμινο, το τζίντζερ, το κόλιανδρο και το τσίλι. Αυτό το γλυκόξινο και πικάντικο σάντουιτς ψήνεται πάνω στη ψησταριά.

Pap: Το pap σημαίνει “χυλός αραβοσίτου” . To pap είναι ένας πουρές από καλαμπόκι που μοιάζει με αυτόν της πατάτας. Ο πουρές αυτός σερβίρεται με μια σάλτσα ντομάτας, κρεμμυδιού, μανιταριών και τυριού και τρώγεται με τα χέρια.

Roosterkoek: Το Roosterkoek που σημαίνει “ψητό κέικ” είναι πολύ βασικό για το braai καθώς είναι το βασικό ψωμί που συνοδεύει το κυρίως γεύμα! Το Roosterkoek είναι μπάλες ζύμης ψημένες στα κάρβουνα!

Κυρίως πιάτα

Boerewors: Η λέξη Boerewors στην Αφρικανική  γλώσσα σημαίνει “το λουκάνικο του αγρότη”. Το λουκάνικο αυτό είναι φτιαγμένο είτε από μοσχάρι είτε από μοσχάρι και χοιρινό και η διαφορά του από τα άλλα λουκάνικα είναι ότι έχει μεγάλη ποικιλία και ποσότητα μπαχαρικών όπως το κόλιανδρο, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο και το μαύρο πιπέρι.

Αρνίσια παϊδάκια: Τα αρνίσια παϊδάκια από την περιοχή Karoo θεωρούνται τα καλύτερα λόγω της τροφής του αρνιού αλλά και του μαριναρίσματος που περιέχει σκόρδο, δενδρολίβανο και θυμάρι.

Μπριζόλες: Μπριζόλες από διάφορα είδη κρέατος και κοπής είναι βασικό μέρος του braai. Ιδιαίτερα αγαπητή για τους Νοιτιοαφρικανούς είναι η μπριζόλα από στρουθοκάμηλο!

Κοτόπουλο: Επίσης, βασικό για το braai είναι τα καλαμάκια κοτόπουλου με λαχανικά ενδιάμεσα στα κομμάτια κοτόπουλου, όπως μπορεί να το βρει κανείς και στη χώρα μας. Ένας ακόμα τρόπος που ψήνουν το κοτόπουλο τους οι Νότιοαφρικανοί είναι ολόκληρο, με ένα ανοιχτό κουτάκι μπύρας ώστε να δίνει γεύση και υγρασία στο ψήσιμο.

Θαλασσινά/ψαρικά: Στα braai συχνά βρίσκει κανείς ψάρια όπως το snoek, τον τόνο και καραβίδες.