Το φημισμένο asado γεννήθηκε από την αρχή της ιστορίας της Αργεντινής, αλλά το Βρετανικό βόειο κρέας και η πολιτική ίντριγκα πρόσθεσαν μια ανεπανάληπτη πτυχή στην ιστορία όχι μόνο του asado αλλά και της Αργεντινής. Αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία θα δούμε σήμερα μαζί!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ 1

Η Αργεντινή είναι γνωστή για το βόειο κρέας της και το βρίσκει κανείς σε πολλά κρεοπωλεία στη χώρα μας. Το πάθος της Αργεντινής για το βόειο κρέας ξεκίνησε το 1511 όταν ο γιος του Χριστόφορου Κολόμβου μετέφερε βοοειδή από την Ευρώπη στην Αμερική. Οι περιοχές αυτές ήταν υπό Ισπανική κυριαρχία και σήμερα είναι η Λατινική Αμερική.

Η πρωτοπορία στην εκτροφή βοοειδών

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ 2

Τα βοοειδή κρέατα της Ισπανικής φυλής Turdetano έφτασαν το 1511 στον Παναμά και σταδιακά στη Βενεζουέλα και στη Βραζιλία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ 3

Πιστεύεται ότι τα βοοειδή των Turdetano έφτασαν το 1556 σε κάποιες περιοχές της Αργεντινής και το 1580 στο Μπουένος Άιρες. Γρήγορα η εκτροφή τους εξαπλώθηκε ραγδαία και εκτιμάται ότι είχαν φτάσει τις 40 εκατομμύρια αγελάδες στις αρχές του 18ου αιώνα.

Το κλειδί της επιτυχίας ήταν οι τεράστιες ανοιχτές πεδιάδες της περιοχής Pampas που είχαν ιδανικό κλίμα και πολύ εύφορο έδαφος. Υπήρχε τόσος χώρος στο Pampas που λέγεται ότι η κάθε αγελάδα είχε 10 στρέμματα για να βοσκήσει. Οι εξαιρετικές αυτές συνθήκες οδήγησαν τα άγρια βοοειδή να πολλαπλασιαστούν. Επίσης οι καλές συνθήκες έπαιξαν ρόλο ώστε η ποιότητα των Αργεντινών βοοειδών να ξεπεράσει αυτή των βρετανικών φυλών Angus, Hereford και Shorthorn. Ο αριθμός των αγελάδων ήταν τόσο μεγάλος που η κατανάλωση του βόειου κρέατος ήταν πολύ φτηνή, σχεδόν δωρεάν. Ήταν νόμιμο σε οποιονδήποτε να σφάξει έως και 12 χιλιάδες αγελάδες!

Η αρχή της παράδοσης

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ 4

Οι καουμπόηδες της Αργεντινής που είναι γνωστοί ως gauchos όταν σταματούσαν τη δουλειά το μεσημέρι, έψηναν μεγάλα κομμάτια κρέατος σε ραβδιά πάνω από χαμηλή φωτιά. Με αυτό τον τρόπο δημιουργήθηκαν δύο καθοριστικά στοιχεία που προσδιορίζουν το φαγητό της Αργεντινής. Το πρώτο στοιχείο είναι το asado ως κοινωνικό τελετουργικό και το πάθος της χώρας για το βόειο κρέας. Σιγά σιγά το βόειο κρέας εξελίχτηκε σε μία αναπτυσσόμενη βιομηχανία και η κινητήριος δύναμη της Αργεντίνικης οικονομίας

Το εμπόριο του βόειου κρέατος

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ 5

Το πιο τραγικό συμβάν στην κοινοβουλευτική ιστορία της Αργεντινής έγινε λόγω της βιομηχανίας του βόειου κρέατος. Στις 23 Ιουλίου 1935, ο Enzo Bordabehere, γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Εθνικού Κογκρέσου πυροβολήθηκε από τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας που συνδεόταν με το υπουργείο Γεωργίας επειδή αμφισβήτησε το σύμφωνο Roca-Runciman. Η συμφωνία αυτή υπεγράφη μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Αργεντινής και ανάγκαζε την Αργεντινή να μεταφέρει τουλάχιστον το 85% των εξαγωγών κρέατος μέσω βρετανικών εταιριών.

Μια άλλη περίπτωση που οι διπλωματικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο επηρέασαν την βιομηχανία κρέατος της Αργεντινής ήταν το 1982 λόγω του πολέμου των Φώκλαντ. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκε λόγω της σύγκρουσης, σώζοντας κατά λάθος τα βοοειδή της Αργεντινής από την “ασθένεια των τρελών αγελάδων”! Η ασθένεια αυτή είχε καταστροφικές συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο και για πολλές άλλες χώρες.

Σήμερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΕΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ 6

Το 2017 η κατανάλωση κρέατος στην Αργεντινή έφτασε τα 118 κιλά κατά κεφαλή, εκ των οποίων τα 57,2 κιλά ήταν βόειο κρέας. Σήμερα τα κομμάτια κρέατος που καταναλώνονται περισσότερο στην Αργεντινή είναι εκείνα που χρησιμοποιούνται για misanesa ( ένα είδος σνίτσελ που προέρχεται από το Μιλάνο).

Η ιστορία για την εξέλιξη του θρυλικού asado της Αργεντινής, είναι ενδιαφέρουσα και υπάρχει ακόμα και σήμερα στις οικογενειακές συζητήσεις του Μπουένος Άιρες! Αυτή είναι μία ιστορία που θα δούμε ξεχωριστά σε άλλο άρθρο!