Το Κορεάτικο μπάρμπεκιου ή στα κορεάτικα το gogi-gui(Ψητό κρέας) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά της Ασίας.

Από το ταπεινό ξεκίνημα του στις άγριες περιοχές της Κορεάτικης χερσονήσου εξελίχθηκε και πλέον είναι στις λίστες με τα είδη φαγητού που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος όταν πάει σε μία μεγάλη πόλη του εξωτερικού!Το χαρακτηριστικό των κορεάτικων εστιατορίων των μεγάλων πόλεων είναι οι μεγάλες ποικιλίες σε κρέας, σάλτσες και λαχανικά. Τα υλικά αυτά είναι διαθέσιμα ώστε ο καθένας να μπορεί να φτιάξει τους δικούς του συνδυασμούς!Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ BBQ 1

Για να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο αυτό το ξεχωριστό είδος φαγητού (gogi-gui) ας γνωρίσουμε την ιστορία του!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ BBQ 2

Οι Κορεάτες κατάγονται από μία σειρά νομαδικών φυλών της Σιβηρίας και της κεντρικής Ασίας. Μία από αυτές τις φυλές ήταν οι Meak. Οι Meak ήταν μια περιπλανώμενη ομάδα ανθρώπων που έφυγαν από την Κεντρική Ασία για να πάνε ανατολικά. Τελικά έφτασαν στη Ματζουρία και τη χερσόνησο της Βορειοανατολικής Ασίας.

Λέγεται ότι οι Meak είχαν μαζί τους ένα σκληρό κρέας που λεγόταν meakjeok. Το meakjeok ήταν προ-αλατισμένο και μπορούσε να διατηρηθεί φαγώσιμο μετά από πολύ καιρό. Αυτό το κρέας ήταν η βασική τροφή τους ώστε να επιβιώσουν από τις κακές καιρικές συνθήκες του ταξιδιού!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ BBQ 3

Μετά την εξάπλωση του βουδισμού στη χερσόνησο της Κορέας, η κατανάλωση του κρέατος γενικά απαγορεύτηκε και το meakjeok σχεδόν εξαφανίστηκε. Μόνο κάποια μέλη μικρών φυλών που ζούσαν απομονωμένοι σε περιοχές με άγριες καιρικές συνθήκες συνέχισαν να τρώνε τακτικά κρέας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ BBQ 4

Αργότερα οι εισβολείς Μογγόλοι μεταξύ 1230 και 1271 μ.χ. επανέφεραν τη κατανάλωση του κρέατος στην καθημερινότητα των ανθρώπων της Κορέας. Το meakjeok επέστρεψε λόγω του ότι οι προμήθειες μειώθηκαν και το κρέας έπρεπε να διατηρηθεί περισσότερο καιρό. Με τη πάροδο του χρόνου το meakjeok εξελίχτηκε σε ένα ζωμό μαριναρισμένου βόειου κρέατος εμποτισμένο σε κρύο νερό. Το πιάτο αυτό λεγόταν seoryamyeok. Στις αρχές του 20ου αιώνα το seoryamyeok έδωσε τη θέση του στο neobiani. Το neobiani ήταν ένα ”ακριβό” πιάτο με μαριναρισμένο κρέας ψημένο στα κάρβουνα και κομμένο σε λεπτές φέτες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ BBQ 5

Από το 1920 και μετά η παραγωγή κρέατος εμπορευματοποιήθηκε και έγινε διαθέσιμη σε ολόκληρη τη Κορέα. Με την Ιαπωνική εισβολή και κατοχή που ακολούθησε πολλοί Κορεάτες έφυγαν από τη χερσόνησο και εγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟΥ BBQ 6

Όπως συμβαίνει συνήθως, οι μετανάστες έρχονται με τις συνταγές του δικού τους πολιτισμού. Σίγα σιγά οι Κορεάτες άνοιξαν εστιατόρια με τις δικές τους ξεχωριστές γεύσεις. Λόγω του ότι το Κορεάτικο BBQ είναι εύκολο να φτιαχτεί, γρήγορα το gogi-gui άρχισε να αποκτά πολλούς οπαδούς παρόλο που οι γεύσεις ήταν ιδιαίτερες!