Το συχνότερο υλικό που περιέχει η BBQ σως είναι η κέτσαπ. Άλλο ένα εξίσου σημαντικό υλικό είναι η Worcestershire σως!



Η Worcestershire σως είναι υγρή, καφέ και με γλυκόξινη γεύση και περιέχεται σε όλων των ειδών τις BBQ σως. Για παράδειγμα τη βρίσκουμε στη BBQ σως του Κάνσας που είναι βασισμένη στη ντομάτα,στη BBQ σως βουτύρου της Νέας Ορλεάνης και στη μαύρη σως του Κεντάκι. Ο λόγος που χρησιμοποιείται τόσο συχνά είναι το ότι έχει:



1. Τη γλυκύτητα του σιροπιού από καλαμπόκι (corn syrup) και της μελάσας.
2. Την οξύτητα του ταμάρινδου και του ξυδιού.
3. Την αλμυρότητα της αντζούγιας και της σάλτσας σόγιας και
4. Τη πικάντικη γεύση από το γαρύφαλλο και το σκόρδο.


Η Worcestershire σως, όπως και η κέτσαπ μανιταριών και η Α.1 σως εφευρέθηκαν στην Αγγλία γύρω στο 1820 – 1830. Η περίοδος αυτή ήταν η περίοδος των μεγάλων σπεσιαλιτέ της Αγγλίας όσο αφορά στις σώς! Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπάρτον (συγγραφέα του βιβλίου<< The Raj at Table : A Culinary History of the British in India>>), η συνταγή για τη Worcestershire σως προήλθε αρχικά από την Ινδία και μεταφέρθηκε στην Αγγλία από τον πρώην κυβερνήτη της Βεγγάλης, Λόρδο Μάρκους Σάντις.

Το 1835 ο Λόρδος Σάντις πήγε τη συνταγή της σως στο φαρμακείο των Τζόν Λέα και Ουίλιαμ Πέρινς στην Broad Street του Worcester. Ο Σάντις ζήτησε από τους Λέα και Πέρινς να παρασκευάσουν μία παρτίδα. Η παρτίδα όμως ήταν τόσο καυτερή που σύμφωνα με το βιβλίο του Μπάρτον, οι Λέα και Πέρινς νόμιζαν ότι πήρε φωτιά η γλώσσα τους! Μετά από αυτή την εμπειρία τοποθέτησαν το βαρέλι με το υπόλοιπο μείγμα σε μία γωνία του κελαριού προσπαθώντας να το ξεχάσουν. Μερικά χρόνια αργότερα οι Λέα και Πέρινς βρήκαν το σκονισμένο βαρέλι με τη σως και λόγω περιέργειας ήθελαν να δοκιμάσουν πάλι το μείγμα. Το πέρασμα του χρόνου είχε ομαλοποιήσει τη Worcestershire σως μετατρέποντάς την σε μία ιδιαίτερα νόστιμη γεύση! Ο Λόρδος Σάντις έχοντας καταλάβει την ευκαιρία γρήγορα αγόρασε πίσω την ολοκληρωμένη συνταγή και το 1838 άρχισε να την πουλά ως Worcestershire σως!

Σύμφωνα με τον Άντριαν Μπέιλι και τον Φίλιπ Ντάουελ (συγγραφείς του βιβλίου<< Cooks Ingredients>>), η αρχική συνταγή των Λέα και Πέρινς περιείχε κέτσαπ καρυδιών και μανιταριών, sherry, μπράντι ακόμα και χοιρινό συκώτι που πλέον έχει αφαιρεθεί από τη συνταγή. Σήμερα η Worcestershire σως κατασκευάζεται από πολλές εταιρίες και βρίσκεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ του κόσμου αλλά κανείς δεν την πετυχαίνει καλύτερα από τους Λέα και Πέρινς!