Το BBQ ξεκίνησε με το ψήσιμο πάνω σε ξύλα και αυτό έδινε μία ξεχωριστή γεύση αλλά είχε και μειονεκτήματα. Η φωτιά από ξύλο δημιουργεί μεγάλη ποσότητα καπνού και χρειάζεται να περάσει τουλάχιστον μια ώρα για να γίνει το κάρβουνο ώστε να μπορεί κάποιος να ψήσει.

Το κάρβουνο είναι καμένο ξύλο που σημαίνει ότι φτάνει στην ιδανική θερμοκρασία για ψήσιμο γρήγορα με πολύ λιγότερο καπνό. Υπάρχουν δύο είδη κάρβουνου:

 

Το ξυλοκάρβουνο και οι μπρικέτες

 

Ας δούμε μαζί πως φτιάχνεται αυτό το πολύτιμο εργαλείο για κάθε ψήστη.

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ 123 copy

 

Βήμα 1

Βάζουν το ξύλο σε ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο που αυτό συνήθως είναι ένα καμίνι ή ένας λάκκος κάτω από το έδαφος. Ανάβουν φωτιά και καλύπτουν ή κλείνουν το καμίνι ή το λάκκο αντίστοιχα ώστε τα ξύλα να καούν αργά (ακόμα και σε εβδομάδες).

 

Βήμα 2


Καθώς περνάει η ώρα το νερό και η ρητίνη καίγονται και αυτό που μένει είναι μεγάλα κομμάτια κάρβουνου. Αυτά τα μεγάλα κομμάτια μετά κόβονται σε μικρότερα κομμάτια.

 

Βήμα 3


Για να δημιουργηθούν οι μπρικέτες τα κομμάτια του κάρβουνου γίνονται σκόνη. Η σκόνη αυτή μετά ενώνεται με πριονίδι και συνθετικά όπως το άμυλο από καλαμπόκι και σιτάρι.

 

 ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ 456 copy
 
 Βήμα 6
 
 
Πολλοί ψήστες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν μπρικέτες για το ψήσιμο στις αυλές τους. Το κάρβουνο είναι ένα πολυχρηστικό καύσιμο που βοηθά στον έλεγχο της θερμοκρασίας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του κάθε ψήστη.

Βήμα 5

 

Μετά τις πρέσες οι μπρικέτες ξεραίνονται μέσα σε κόσκινα ώστε να απομακρυνθούν τα μικρά κομμάτια. Όλα τα υπολείμματα μαζεύονται και επεξεργάζονται. Τώρα οι μπριγκέτες είναι έτοιμες να συσκευαστούν και να σταλθούν στην αγορά.

Βήμα 4


Το μείγμα από τη σκόνη του κάρβουνου, το πριονίδι και το άμυλο μπαίνει σε τεράστιες πρέσες που χρησιμοποιούν μεγάλη πίεση ώστε