Πριν οι άνθρωποι επινοήσουν το ψήσιμο με ραβδιά (κάτι σαν καλαμάκια) και μετέπειτα τις σχάρες, για να ψήνουν τις τροφές μαγείρευαν μέσα στη φωτιά.
Όλα τα υλικά τους όπως τα ριζώδη λαχανικά και τα κρεατικά ψήνονταν απευθείας πάνω στα κάρβουνα.
Όταν το φαγητό ήταν έτοιμο, καθάριζαν το εξωτερικό μέρος των τροφών από τις στάχτες και τα καμένα σημεία. Αυτό το είδος “πρωτόγονου” ψησίματος λέγεται το ψήσιμο των σπηλαίων.
Παρόλο που μπορούμε να ψήσουμε σχεδόν τα πάντα με αυτόν το τρόπο, τα πιο συνηθισμένα ανά τον κόσμο είναι οι μπριζόλες, οι μεγάλες γαρίδες με κέλυφος και τα ριζώδη λαχανικά όπως οι πατάτες και τα παντζάρια. Επίσης στην Τζαμάικα ψήνουν ένα φρούτο με το όνομα αρτόκαπος που συνοδεύει το φημισμένο κοτόπουλο “Jamaican jerk”! Όμως οποιοδήποτε λαχανικό με προστατευτικό φλοιό ή φλούδα όπως το κρεμμύδι, η μελιτζάνα, το καλαμπόκι και οι πιπεριές μπορούν να ψηθούν στα κάρβουνα! Όταν ψήνουμε λαχανικά στα κάρβουνα θυσιάζουμε το δέρμα τους. Το μαυρισμένο εξωτερικό αφαιρείται με ένα μαχαίρι. Το εξωτερικό κάψιμο δίνει ένα καταπληκτικό άρωμα καπνού στο εσωτερικό του φαγητού! Για παράδειγμα οι γλυκοπατάτες ψημένες μέσα στο κάρβουνο έχουν μία πολυπλοκότητα στη γεύση που δεν επιτυγχάνεται με άλλον τρόπο! Τα λαχανικά πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι το εξωτερικό τους να είναι όσο μαύρο είναι το κάρβουνο.
Όταν βγάζουμε μια πατάτα ή μια πιπεριά από τη φωτιά πρέπει να προσέχουμε γιατί ενδέχεται να είναι τόσο καυτή που μπορεί κάποια χάρτινη επιφάνεια όπως μια χαρτοπετσέτα να πάρει φωτιά! Για να μεταφέρουμε το καυτό φαγητό πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε λαβίδα και να το τοποθετούμε σε δίσκο αλουμινίου.
Φυσικά για να χρησιμοποιήσουμε αυτόν το τρόπο ψησίματος πρέπει να έχουμε ψησταριά κάρβουνου ή τζάκι και καλό είναι να χρησιμοποιούμε κάρβουνο από φυσικό κάρβουνο ή ξύλο.