Ψήσιμο με 3 ζώνες
Το πρώτο βήμα για να πραγματοποιήσουμε το ψήσιμο 3 ζωνών είναι να βάλουμε στην μία πλευρά της ψησταριάς (στο 1/3 της ψησταριάς) ένα βουναλάκι από κάρβουνο.
Στο κέντρο της ψησταριάς βάζουμε μία στρώση από κάρβουνο και στο υπόλοιπο 1/3 της ψησταριάς δεν βάζουμε τίποτα. Όταν όλα τα κάρβουνα μετά από 10 -20 λεπτά έχουν θερμοκρασία, θα έχουμε δημιουργήσει 3 ζώνες ψησίματος. Εκεί που η ψησταριά έχει το βουναλάκι από κάρβουνα έχουμε δυνατή φωτιά, Στο σημείο με την μία στρώση κάρβουνου έχουμε μεσαία φωτιά και τέλος στο σημείο χωρίς κάρβουνο την χαμηλή φωτιά (έμμεσο ψήσιμο).
Ψήσιμο με 3 ζώνες και χωρισμένη τη φωτιά
Κάποιες φορές μπορεί να είναι χρήσιμο να ψήσουμε σε 3 ζώνες. Δηλαδή με τη χαμηλή φωτιά (έμμεσο ψήσιμο) να είναι στο κέντρο της ψησταριάς και στις άκρες είτε δύο διαφορετικές θερμοκρασίες είτε ίδιες. Αυτός ο τρόπος ψησίματος είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όταν ψήνουμε στο έμμεσο μέρος της ψησταριάς χοιρινό φιλέτο ή μοσχαρίσιο φιλέτο.
Έμμεσο ψήσιμο με νερό
Το έμμεσο ψήσιμο γίνεται τοποθετώντας ένα ταψί μίας χρήσεως με νερό ανάμεσα στα κάρβουνα. Γεμίζουμε το ταψί μιας χρήσεως με νερό στο μισό. Επειδή τα λίπη πέφτουν στο νερό διατηρείται καθαρή η ψησταριά. Επίσης το νερό απορροφά και απελευθερώνει θερμότητα που έχει ως αποτέλεσμα να χρειαστεί να προσθέσετε λιγότερα κάρβουνα για να διατηρήσετε τη φωτιά. Επιπλέον λόγω του ότι τα κάρβουνα γύρω γύρω είναι στιβαγμένα βοηθούν στο να καούν σε πιο αργό ρυθμό.
Ψήσιμο με τα κάρβουνα σε σχήμα δακτυλίδι
Το ψήσιμο με τα κάρβουνα σε σχήμα δακτυλίδι είναι άλλος ένας τρόπος για άμεσο και έμμεσο ψήσιμο. Τοποθετούμε σε σχήμα δακτυλιδιού τα κάρβουνα. Στα σημεία που υπάρχει γύρω γύρω κάρβουνο έχουμε τα σημεία άμεσου ψησίματος ενώ στο κέντρο έχουμε το σημείο έμμεσου ψησίματος.
Ψήσιμο στο κέντρο της ψησταριάς
Η τεχνική του ψησίματος στο κέντρο είναι το αντίθετο με το ψήσιμο σε σχήμα δακτυλίδι. Τοποθετούμε τα κάρβουνα στο κέντρο κάνοντας ένα βουναλάκι. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μία μικρή περιοχή με δυνατή φωτιά για άμεσο ψήσιμο στο κέντρο και γύρω γύρω σημεία με χαμηλή θερμοκρασία για έμμεσο ψήσιμο. Αυτός ο τρόπος είναι ιδανικός για αργό ψήσιμο ή για να ζεστάνουμε πολλά κομμάτια φαγητού καθώς ψήνουμε κάτι στο κέντρο.
Ψήσιμο σε 2 ζώνες
Για το ψήσιμο 2 ζωνών υπάρχει πιο εκτενές άρθρο στο Blog μας αλλά ας δούμε πάλι τα κυριότερα στοιχεία αυτού του τρόπου ψησίματος. Το ψήσιμο δύο ζωνών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ψησίματος για μεγάλη ποικιλία φαγητών. Συνδυάζει τόσο το άμεσο ψήσιμο όσο και το έμμεσο. Είναι χρήσιμο πολλές φορές να έχουμε ταυτόχρονα και τους δύο τρόπους ψησίματος. Η άμεση φωτιά είναι ιδανική για μικρά κομμάτια φαγητού που ψήνονται γρήγορα όπως τα μπιφτέκια, οι μπριζόλες,τα κομμάτια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο, φιλέτα ψαριών, οστρακοειδή και λαχανικά κομμένα σε φέτες. Η άμεση φωτιά ξεροψήνει τις επιφάνειες του φαγητού κρατώντας μαλακά το κέντρο τους. Το έμμεσο ψήσιμο είναι ιδανικό για μεγαλύτερα σκληρά κομμάτια φαγητού που χρειάζονται περισσότερο χρόνο όπως ολόκληρα κοτόπουλα, brisket και παϊδάκια. Το έμμεσο ψήσιμο μαγειρεύει τις επιφάνειες του φαγητού καλά αλλά κυρίως μαγειρεύει ομοιόμορφα το εσωτερικό τους.