Πολλοί νομίζουν ότι η θερμοκρασία της ψησταριάς εξαρτάται από τη ποσότητα κάρβουνου αλλά η πραγματικότητα είναι ότι εξαρτάται από τη θυρίδα εισαγωγής αέρα!

Προσαρμόζοντας τη θυρίδα εισαγωγής αέρα, η θερμοκρασία της ψησταριάς ανεβαίνει και κατεβαίνει.Όσο μπαίνει αέρας στη ψησταριά τόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία της ψησταριάς και αντίθετα, όταν μπαίνει λίγος αέρας η θερμοκρασία πέφτει.

Οι περισσότερες ψησταριές έχουν δύο θυρίδες εισαγωγής αέρα, μία στο επάνω μέρος και μία στο κάτω.

Ο προτεινόμενος τρόπος διαχείρισης της θερμοκρασίας είναι να έχουμε τη θυρίδα εισαγωγής αέρα που βρίσκεται στο κάτω μέρος τελείως ανοιχτή και να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία ανοιγοκλείνοντας τη θυρίδα εισαγωγής αέρα που βρίσκεται στο επάνω μέρος της ψησταριάς. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη θερμοκρασία της ψησταριά είναι:

  1. Ο καιρός. Το πολύ κρύο και ο αέρας.
  2. Πόσο καθαρή είναι η ψησταριά.
  3. Το είδος του φαγητού.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για τη θερμοκρασία είναι οι εξής:

Σε όλες τις ρυθμίσεις έχουμε τελείως ανοιχτή τη θυρίδα εισαγωγής αέρα στο κάτω μέρος της ψησταριάς και ρυθμίζουμε μόνο τη θυρίδα εισαγωγής αέρα που βρίσκεται στο πάνω μέρος της ψησταριάς.

Υψηλή θερμοκρασία (220C° – 285C°): Αφήνουμε τη θυρίδα εισαγωγής αέρα που βρίσκεται στο πάνω μέρος της ψησταριάς πλήρως ανοικτή.

Μέτρια θερμοκρασία (180C° – 210C°):  Έχουμε το 1/2 της θυρίδας ανοιχτό.

Χαμηλή θερμοκρασία (120C° – 170C°):  Έχουμε το 1/4 της θυρίδας ανοιχτό.

Πολύ χαμηλή/Κάπνισμα (110C° – 135C°):  Έχουμε το 1/4 ή 1/8 της θυρίδας ανοιχτό.