Το κάπνισμα σε κρέατα και λαχανικά είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε εύκολα στην ψησταριά σας. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε το φαγητό σας με νέες γεύσεις.
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΑΣ
Καπνίστε τα πάντα από ένα χοιρινό μέχρι ένα φιλέτο σολομού στην ψησταριά σας. Δεν συνιστούμε το στήθος του βοείου κρέατος λόγω του μεγάλου μεγέθους και της χρονικής δέσμευσης, όμως υπάρχουν σπουδαίοι υποψήφιοι για το κάπνισμα, όπως τα ψάρια, τα στήθη κοτόπουλου και οι λεπτές χοιρινές μπριζόλες.
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
Επιλέξτε καλής ποιότητας κάρβουνο και μπρικέτα. Ένας εκκινητής κάρβουνου κάνει όλη τη διαφορά. Θα μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να καεί σωστά το κάρβουνο σας.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ BBQ
Ρυθμίστε δύο ζώνες και τοποθετήστε τα κάρβουνα για έμμεσο ψήσιμο, με την μια πλευρά της σχάρας να είναι πιο δροσερή από την άλλη. Απλά ρίξτε τα κάρβουνα στο μισό της ψησταριάς και αφήστε το άλλο μισό άδειο. Τοποθετήστε το κουτί καπνίσματος πάνω από τα κάρβουνα.
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΞΥΛΑ
Όπως το καλό κρασί, υπάρχουν κάποια αρωματικά κομμάτια ξύλου που ταιριάζουν καλύτερα με ορισμένα κρέατα. Ξύλο ελάτης, μηλιάς και κερασιάς παράγουν μια λεπτή γεύση. Η αγριοκαρυδιά και το δρυς είναι πιο δυνατά. Το ξύλο μιμόζας παράγει δυνατό και γεμάτο σώμα και είναι κατάλληλο μόνο για το βόειο κρέας. Αρωματικά όπως βότανα, φλούδες φρούτων ή ξύλα κανέλας, μπορούν επίσης να προστεθούν για να ενισχύσουν την γεύση. Τα αρωματικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι, όπως το δεντρολίβανο, είναι ακόμα πιο ισχυρά.
Αν σας αρέσει το κάπνισμα μεγάλης διάρκειας, μπορεί να επενδύσετε σε ένα κουτί καπνίσματος.
ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΗΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣIΑ
Αν η σχάρα σας με κάρβουνο είναι εξοπλισμένη με αεραγωγούς που σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία μέσα στην ψησταριά, διατηρήστε την θερμοκρασία ανάμεσα 120 – 150 ° C. Ο αγωγός κυκλοφορίας αέρα στο κάτω μέρος της σας επιτρέπει να ελέγχετε την θερμοκρασία. Εάν η θερμοκρασία πέσει πάρα πολύ, ανοίξτε περισσότερο και αν είναι πολύ ζεστό, κλείστε το. Ελέγχετε συχνά τη θερμοκρασία και αν μαγειρεύετε κάτι που διαρκεί αρκετές ώρες, αναμένετε να προσθέσετε περισσότερα κάρβουνα.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΣΑΣ
Τοποθετήστε το κρέας στη δροσερή πλευρά της σχάρας ώστε να μαγειρεύεται αργά. Ανοίξτε το καπάκι μόνο για να προσθέσετε περισσότερα τσιπς ή κάρβουνο.
Ο χρόνος που θα καπνίσετε το κρέας εξαρτάται από το είδος του. Συμβουλευτείτε τη συνταγή σας για να καθορίσετε το χρόνο μαγειρέματος. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε την εσωτερική θερμοκρασία. Μόλις το κρέας σας φτάσει στην κατάλληλη εσωτερική θερμοκρασία, ή κοντά σε αυτό, είναι έτοιμο να το βγάλετε από την σχάρα. Αφήστε το να ξεκουραστεί και στη συνέχεια σερβίρετε!