ΑΜΕΣΟ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΟ ΨΗΣΙΜΟ ΣΕ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΚΑΡΒΟΥΝΟΥ

Μπορείτε να δημιουργήσετε την μέθοδο του άμεσου ή έμμεσου ψησίματος με κάρβουνο ή αέριο δημιουργώντας δύο “ζώνες”.

Με μια σχάρα αερίου, θα ανάβατε απλά το μισό από τους καυστήρες σας στη μία πλευρά και αφήνετε την άλλη πλευρά σβηστή.

ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

Όταν ψήνετε με κάρβουνο είναι λίγο πιο περίπλοκο.

ΕΜΜΕΣΟ ΨΗΣΙΜΟ
Το έμμεσο ψήσιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να πετύχετε αργό μαγείρεμα όπως σε ένα φούρνο κλειστό. Μπορείτε να ψήνετε ολόκληρα πουλερικά και μεγάλα κομμάτια κρέατος, μέχρι ψάρια και λαχανικά με τέλεια αποτελέσματα. Μόλις τα κάρβουνα είναι έτοιμα, απλώστε τα ομοιόμορφα στην άκρη της σχάρας με τις λαβίδες ή μπορείτε να σπρώξετε τα κάρβουνα στη μία πλευρά της σχάρας, αφήνοντας την άλλη πλευρά κενή. Τοποθετήστε τη σχάρα ψησίματος πάνω από τα κάρβουνα και αφήστε τη να προθερμανθεί για λίγα λεπτά. Τοποθετήστε το φαγητό σας ακριβώς στο κέντρο. Κλείστε το καπάκι και ανοίξτε τον αγωγό του αέρα. Η θερμότητα από τα κάρβουνα αντανακλά στις επιφάνειες και κυκλοφορεί ομοιόμορφα για να μαγειρέψει το φαγητό από όλες τις πλευρές. Εάν χρειαστεί να ανεβάσετε θερμοκρασία κλείστε τον αγωγό του αέρα στο καπάκι για να μειωθεί η κυκλοφορία του αέρα.

ΑΜΕΣO ΨΗΣΙΜΟ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ
Χρησιμοποιήστε αυτή τη μέθοδο για μπριζόλες, μπιφτέκια, κεμπάπ ή λαχανικά. Όταν τα κάρβουνα σας είναι έτοιμα, απλώστε τα ομοιόμορφα. Τοποθετήστε τη σχάρα, κλείστε το καπάκι και αφήστε τη να προθερμανθεί για 5-10 λεπτά. Ένα πέρασμα της σχάρας με μαγειρικό λάδι θα βοηθήσει το φαγητό σας να “ροδίσει” ομοιόμορφα και να μην κολλήσει στη σχάρα. Το φαγητό μαγειρεύεται γρηγορότερα όταν το καπάκι είναι κλειστό, αλλά εάν το κρέας καπνίζει ή είναι λιπαρό, μπορείτε να ανοίξετε τον αγωγό του αέρα ή ολόκληρο το καπάκι.