Θα εκπλαγείτε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε το δικό σας μείγμα εφόσον καταλάβετε την αλληλοεπίδραση της γεύσης και της χημείας των διαφόρων μπαχαρικών!

Photo 0Η βάση του μείγματος

Η πρώτη κατηγορία είναι τα υλικά που έχει κάθε μείγμα και αποτελούν την βάση ώστε τα υπόλοιπα μπαχαρικά που θα προστεθούν να έχουν αρμονία μεταξύ τους.

Το αλάτι: Το αλάτι είναι η βάση για κάθε επιτυχημένο μείγμα γιατί όχι μόνο προσθέτει γεύση αλλά αφαιρεί τα υγρά από το εξωτερικό του κρέατος δημιουργώντας μία κρούστα που διατηρεί το εσωτερικό ζουμερό! Για ένα μεγάλο μείγμα ξεκινάμε με 10 κουταλιές της σούπας αλατιού.

Photo 1 Αλάτι

Η ζάχαρη: Η γλυκιά γεύση της ζάχαρης δημιουργεί ισορροπία αλλά θέλει προσοχή να μην το παρακάνουμε. Ηπροτεινόμενη αναλογία είναι στις 10 κουταλιές της σούπας αλατιού να βάζουμε 3 κουταλιές σούπας μαύρη ζάχαρη ή εάν χρησιμοποιήσουμε άσπρη ζάχαρη 2 κουταλιές της σούπας.

Photo 2 Ζαχαρη

Τα υπόλοιπα μπαχαρικά

Μετά το αλάτι και τη ζάχαρη προσθέτουμε στο μείγμα μας σύνολο 6-8 κουταλιές της σούπας μπαχαρικά ώστε η αναλογία να είναι μισό αλάτι και το άλλο μισό τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Τα είδη των μπαχαρικών και τη ποσότητα τη καθορίζει η γεύση που θέλουμε να δημιουργήσουμε!

Στην δεύτερη κατηγορία βρίσκουμε τα μπαχαρικά που σε οποιοδήποτε μείγμα μπουν σπανίως η μεγάλη ποσότητα από αυτά μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

Σκόρδο σκόνη: Έντονο άρωμα που είναι ίδιο με την ισχυρή γεύση του.

Photo 3 Σκόρδο

Κρεμμύδι ακόνη: Επίσης με έντονο άρωμα που είναι ίδιο με την ισχυρή γεύση του.

Photo 4 Κρεμμύδι

Πάπρικα: Ένα μπαχαρικό με γλυκιά ευχάριστη γεύση που αναμειγνύεται καλά με όλα τα μπαχαρικά

Photo 5 Πάπρικα

Η τρίτη κατηγορία αποτελείται από μπαχαρικά που προσθέτουν βάθος και χαρακτήρα στο μείγμα αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή γιατί μπορεί να καλύψουν όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά.

Αρωματοπιπέρι: Λίγο γλυκό με γενικά έντονο άρωμα και γεύση.

Photo 6 Αρωματοπιπέρι

Κανέλα: Έχει μία ελαφρά ξύλινη και πικάντικη γεύση.

Photo 7 Κανέλα

Κάρδαμο: Έχει γεύση που μοιάζει με τη γεύση των ξηρών καρπών, ελαφρώς γλυκιά και ξύλινη.

Photo 8 Κάρδαμο

Γαρύφαλλο: Έχει πικρή και πικάντικη γεύση και ελαφρά ξύλινη.

Photo 9 Γαρύφαλλο

Μοσχοκάρυδο: Έχει γλυκιά και πικάντικη γεύσηPhoto 10 Μοσχοκάρυδο

Ρίγανη: Έχει πικρή γεύση και το κλασσικό άρωμα βοτάνων.Photo 11 Ρίγανη

Κουρκουμάς: Έχει πικρή γεύση και χαρακτηριστικό πικάντικο άρωμα.

Photo 12 Κουρκουμάς

Θυμάρι: Έχει πικρή και ανοιξιάτικη γεύση αλλά κυρίως η γεύση του θυμίζει έναν συνδυασμό τσαγιού, βοτάνων και πεύκου.

Photo 13 Θυμάρι

Βασιλικός: Έχει την ιδιότητα να δίνει την αίσθηση της αναζωογόνησης με τον συνδυασμό ανοιξιάτικης γεύσης και το άρωμα των βοτάνων.

Photo 14 Βασιλικός

Κόλιανδρος: Έχει ένα συνδυασμό ανοιξιάτικης γεύσης και γεύσης που θυμίζει ξηρούς καρπούς.

Photo 15 Κόλιανδρος

Δενδρολίβανο: Έχει έναν συνδυασμό από άρωμα βοτάνων και μία ελαφρά γεύση που θυμίζει πεύκο.

Photo 15 Κόλιανδρος

Μαϊντανός: Έχει τη κλασσική γεύση και άρωμα βοτάνων.

Photo 17 Μαιντανος

Κύμινο: Έχει ένα γήινο άρωμα λόγω της οργανικής ένωσης Geosmin (Γεωοσμή) και τον συνδυασμό ξύλινης και πικάντικης γεύσης.
Photo 8 Κάρδαμο 1
 
Τζίντζερ: Έχει ισχυρή πικάντικη γεύση και άρωμα.
Photo 19 Tζίντζερ
 
Μουστάρδα: Έχει καυτερή γεύση που μοιάζει με ξηρούς καρπούς και έντονο άρωμα.
Photo 20 Μουστάρδα
 
Γνωρίζουμε τα μυρωδικά
 
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχεδόν οποιοδήποτε αποξηραμένο βότανο αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα αποξηραμένα βότανα έχουν διαφορετική γεύση από τα φρέσκα. Τα μυρίζουμε πρώτα για να υπολογίσουμε τη γεύση. Βεβαιωθείτε ότι είναι μια γεύση που ψάχνετε να προστεθεί στο μείγμα μπαχαρικών σας.
 
Photo 21 Βότανα
 
Γνωρίζουμε τις πιπεριές μας
 
Κάθε είδος πιπεριάς θα επηρεάσει το μείγμα μπαχαρικών σας διαφορετικά. Μάθετε τα αποτελέσματα της προσθήκης των διαφορετικών ειδών.
Photo 22 πιπεριες
 
Τσίλι σκόνη: Ήπια καυτερό με κλασσική νοτιοδυτική γεύση.
Photo 23 Τσίλι σκόνη
 
Acho Τσίλι σκόνη: Μέτρια καυτερό με ελαφρώς γλυκιά γεύση σταφίδας.
Photo 24 Acho Τσίλι σκόνη
 
Τσίλι σκόνη Chipolte: Υψηλά καυτερό με καπνιστή γεύση.
Photo 25 τσίλι σκόνη Chipotle
 
Πιπέρι καγιέν: Δεν έχει τόσο διακριτή γεύση και χρησιμοποιείται για να κάνει το μείγμα πιο καυτερό.
Photo 26 Πιπέρι καγιέν
 
Μαύρο πιπέρι: Μέτρια καυτερό που χρησιμοποιείται σχεδόν πάντα σε κάθε μείγμα ακόμα και σε συνδυασμό των παραπάνω τσίλι.
Photo 27 Μαύρο πιπέρι
 
Άσπρο πιπέρι: Προέρχεται από το ίδιο φυτό αλλά ο τρόπος επεξεργασίας του δημιουργεί διαφορά στη γεύση. Το λευκό πιπέρι είναι πιο ήπιο σε γεύση.
Photo 28 Άσπρο πιπέρι
 
Η λίστα αυτή σίγουρα δεν καλύπτει όλα τα μπαχαρικά αλλά ο σκοπός της είναι να έχουμε έναν οδηγό όταν φτιάχνουμε δικά μας μείγματα μπαχαρικών.