Θα εκπλαγείτε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε το δικό σας μείγμα εφόσον καταλάβετε την αλληλοεπίδραση της γεύσης και της χημείας των διαφόρων μπαχαρικών!
Η βάση του μείγματος
Η πρώτη κατηγορία είναι τα υλικά που έχει κάθε μείγμα και αποτελούν την βάση ώστε τα υπόλοιπα μπαχαρικά που θα προστεθούν να έχουν αρμονία μεταξύ τους.
Το αλάτι: Το αλάτι είναι η βάση για κάθε επιτυχημένο μείγμα γιατί όχι μόνο προσθέτει γεύση αλλά αφαιρεί τα υγρά από το εξωτερικό του κρέατος δημιουργώντας μία κρούστα που διατηρεί το εσωτερικό ζουμερό! Για ένα μεγάλο μείγμα ξεκινάμε με 10 κουταλιές της σούπας αλατιού.
Η ζάχαρη: Η γλυκιά γεύση της ζάχαρης δημιουργεί ισορροπία αλλά θέλει προσοχή να μην το παρακάνουμε. Ηπροτεινόμενη αναλογία είναι στις 10 κουταλιές της σούπας αλατιού να βάζουμε 3 κουταλιές σούπας μαύρη ζάχαρη ή εάν χρησιμοποιήσουμε άσπρη ζάχαρη 2 κουταλιές της σούπας.
Τα υπόλοιπα μπαχαρικά
Μετά το αλάτι και τη ζάχαρη προσθέτουμε στο μείγμα μας σύνολο 6-8 κουταλιές της σούπας μπαχαρικά ώστε η αναλογία να είναι μισό αλάτι και το άλλο μισό τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Τα είδη των μπαχαρικών και τη ποσότητα τη καθορίζει η γεύση που θέλουμε να δημιουργήσουμε!
Στην δεύτερη κατηγορία βρίσκουμε τα μπαχαρικά που σε οποιοδήποτε μείγμα μπουν σπανίως η μεγάλη ποσότητα από αυτά μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.
Σκόρδο σκόνη: Έντονο άρωμα που είναι ίδιο με την ισχυρή γεύση του.
Κρεμμύδι ακόνη: Επίσης με έντονο άρωμα που είναι ίδιο με την ισχυρή γεύση του.
Πάπρικα: Ένα μπαχαρικό με γλυκιά ευχάριστη γεύση που αναμειγνύεται καλά με όλα τα μπαχαρικά
Η τρίτη κατηγορία αποτελείται από μπαχαρικά που προσθέτουν βάθος και χαρακτήρα στο μείγμα αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή γιατί μπορεί να καλύψουν όλα τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
Αρωματοπιπέρι: Λίγο γλυκό με γενικά έντονο άρωμα και γεύση.
Κανέλα: Έχει μία ελαφρά ξύλινη και πικάντικη γεύση.
Κάρδαμο: Έχει γεύση που μοιάζει με τη γεύση των ξηρών καρπών, ελαφρώς γλυκιά και ξύλινη.
Γαρύφαλλο: Έχει πικρή και πικάντικη γεύση και ελαφρά ξύλινη.
Μοσχοκάρυδο: Έχει γλυκιά και πικάντικη γεύση
Ρίγανη: Έχει πικρή γεύση και το κλασσικό άρωμα βοτάνων.
Κουρκουμάς: Έχει πικρή γεύση και χαρακτηριστικό πικάντικο άρωμα.
Θυμάρι: Έχει πικρή και ανοιξιάτικη γεύση αλλά κυρίως η γεύση του θυμίζει έναν συνδυασμό τσαγιού, βοτάνων και πεύκου.
Βασιλικός: Έχει την ιδιότητα να δίνει την αίσθηση της αναζωογόνησης με τον συνδυασμό ανοιξιάτικης γεύσης και το άρωμα των βοτάνων.
Κόλιανδρος: Έχει ένα συνδυασμό ανοιξιάτικης γεύσης και γεύσης που θυμίζει ξηρούς καρπούς.
Δενδρολίβανο: Έχει έναν συνδυασμό από άρωμα βοτάνων και μία ελαφρά γεύση που θυμίζει πεύκο.
Μαϊντανός: Έχει τη κλασσική γεύση και άρωμα βοτάνων.










